Cât costă să deschizi un restaurant în anul 2022?
Traversăm o perioadă complicată la nivel internațional, așadar este un moment potrivit să analizăm cum este afectată piața de amenajări HoReCa din România și cât costă să deschizi un restaurant în anul 2022.
Pandemia și războiul din Ukraina au influențat semnificativ piața de construcții și amenajări interioare. Valuri de scumpiri, întârzieri, termene de livrare nesigure, stocuri epuizate – toate acestea influențează orice proiect de amenajare, rezidențială sau comercială. În plus, creșterile de prețuri la energie, combustibil și produse de larg consum afectează în mod direct segmentul HoReCa.
„Anul 2022 a început în forță pentru noi, am avut mai multe solicitări decât oricând. Odată cu începerea războiului, însă, oamenii au intrat într-o panică. Cei care începuseră deja proiectele și lucrările au fost nevoiți să își crească investiția, uneori chiar să o dubleze. Alții au pus pe pauză proiectele. Noi suntem mult mai prudenți cu cine începem o lucrare în această perioadă, ne asigurăm că înțeleg în ce perioadă ne aflăm și care sunt provocările care îi așteaptă.
Proiectele pe care le selectăm trebuie să aibă un plan bine pus la punct, un caiet de sarcini (brief) foarte clar, să explice care este conceptul de business, food conceptul, ce mâncare va fi servită, cum va fi organizarea, dar și cât de bine pregătiți sunt beneficiarii pentru proiectul care urmează. Scopul nostru nu este să desenăm „un restaurant frumos”, ci să creăm afaceri de succes, localuri care oferă experiențe deosebite, restaurante profitabile care cresc anual măcar cu 1%”, explică Victor Grosu, fondator Grosu Art Studio.
Astăzi, termenele de deschidere nu mai sunt valabile. „Deschidem peste 3 luni” a devenit ceva imposibil, șase luni este mai realist, dar nu întotdeauna – la Grosu Art Studio, avem localuri începute de un an, pe care nu am reușit să le finalizăm din motivele enumerate mai sus. Furnizorii de anunță constant că materialele nu mai sunt disponibile în forma solicitată de noi, stocurile sunt epuizate, iar termenii de livrare suferă amânări repetate.
Aceste provocări ne obligă să regândim constant proiectele, pentru a menține o relație corectă cu beneficiarii. Mai mult ca oricând, investitorii trebuie să fie acum ancorați în realitate și să își analizeze cu prudență fiecare pas.
Cât costă să deschizi un restaurant în 2022 în România
Anticiparea bugetului reprezintă un aspect esențial în orice proiect de amenajare. Înainte de a demara un proiect în această perioadă, investitorii trebuie să ia în considerare un buget de neprevăzute de cel puțin 30%. Pentru că, inevitabil, costurile vor crește în următoarea jumătate de an. Investitorii care nu au azi o strategie bine pusă la punct, un plan clar și sumele necesare investiției, riscă foarte mult.
Dacă în 2021, investiția medie într-un restaurant era 1.200-1.400 eur/ metru pătrat, investiția medie/ metru pătrat într-un restaurant în 2022 este de 1.700-1.800 eur/ mp și chiar mai mult, în funcție de soluțiile și finisajele alese.
Suma se referă la investiția minimă, de la zero: finisaje, mobilier, echipamente, lumini, decoruri, tacâmuri, totul. Investiția în amenajarea unui restaurant de 150 metri pătrați, de exemplu, se ridică la minim 240.000 euro.
Cum se adaptează noile localuri la provocările actuale?
„Pentru zona HoReCa, este momentul să aplicăm acel less is more, să alegem soluții mai degrabă locale, artizanale, pentru că vorbim de o zonă expusă rapid la toate schimbările din piață”, este de părere Victor Grosu.
Ce concepte de restaurant sunt valabile în 2022
Orice concept de restaurant rămâne valabil în această perioadă, mai puțin fine diningul. Casual food, street food, artizanal, dar neapărat locuri calde, primitoare, family style, cât mai aproape de oameni. Astăzi, mai mult ca niciodată, trebuie luptat pentru fiecare client.
La final de septembrie 2022, se deschide în sfârșit Caju 2, un local care a trecut printr-o perioadă destul de lungă de provocări și așteptare. Este vorba despre extensia restaurantului de succes din centrul Bucureștiului, despre al cărui succes am vorbit într-un articol precedent de pe blog și care a trecut și el printr-o reîmprospătare: echipa lui Andrei Grosu a revopsit, retapițat și inserat noi piese de decor. Pentru că orice concept de restaurant trebuie reîmprospătat măcar odată la cinci ani.
Read recent articles
Cum să folosești Social Media pentru Restaurante [2023]
Amenajăm Hotelul Peștera Wellness & Spa, primul hotel de 5 stele din județul Dâmbovița
HoReCa 2023. Cele mai noi tendințe în industria hotelieră și cum le poți aplica în afacerea ta
Branded Residence: noul standard de luxury living