Cohya Cafe - Grosu Art Studio - arh. Victor Grosu - shortlist Restaurant and Bar Design Awards 2022 - blog

Cohya Cafe, finalistă la cele mai importante premii de design HoReCa din lume: Restaurant & Bar Design Awards

Cafeneaua Cohya din Chișinău, deschisă în aprilie 2022 și amenajată de Grosu Art Studio, este una dintre cele cinci finaliste la cea mai importantă competiție de design HoReCa din lume.

Ajunsă la a 14-a ediție, Restaurant & Bar Design Awards reprezintă principala competiție globală de design pentru locațiile HoReCa. Proiectele înscrise sunt analizate de un juriu format din personalități influente din industria ospitalității și a designului mondial.

Luni, 8 august 2022, Restaurant & Bar Design Awards a anunțat finaliștii pentru fiecare dintre categoriile de premii. Pe lista scurtă la categoria Europe – Cafe se află cinci locații, trei dintre ele situate în Europa de Est:⁠⁠

  • Cohya Cafe (Chișinău, Moldova) – Grosu Art Studio⁠
  • ⁠EL&N Wardour (London, UK) – Holland Harvey Architects⁠
  • ⁠Fresh Black (Kiev, Ukraine) – Loft Buro⁠
  • ⁠Nikos (Odessa, Ukraine) – Belenko Design⁠
  • ⁠The Espressonist (Xanthi, Greece) – Yiannis Pouspourikas Design Studio⁠

Cohya Cafe din Chișinău este dezvoltată de antreprenorul Serghei Grigor împreună cu arhitectul Victor Grosu, fondatorul Grosu Art Studio. COHYA („Sonya”) are o gastronomie sofisticată, dar accesibilă, și oferă experiența unei cafele premium, preparate la espressoarele de ultimă generație Modbar. Locația are două zone: restaurant cu floating bar de 4,20 metri lungime și o zonă de takeaway, delimitate prin corpuri de mobilier cu rafturi illuminate cu LED.

Cohya Cafe - Grosu Art Studio - arh. Victor Grosu - shortlist Restaurant and Bar Design Awards 2022 (7)
„Când vorbim de design, e de ajuns să găsești un designer bun. Când vorbim de design în HoReCa, însă, poți să faci mii de greșeli la fiecare pas. Să nu uităm că e business, ai nevoie de un designer cu experiență în crearea de business-uri! Și eu, și Victor, suntem extrem de pasionați de HoReca, avem împreună cinci istorii de succes, care activează și în prezent. Fiecare local are istoria și filosofia sa și fiecare este un jucător foarte mare pe piața gastronomiei din Chișinău. Două dintre ele au trecut hotarele țării: Crosta Kitchen and Bakery, care deține două premii la BIG SEE Interior Design Awards, și acum Cohya Cafe, în Short List la RBDA2022”, declară Serghei Grigor.

Cohya Cafe Chisinau - foto Valentin Jukov (1)

Cohya este conceput ca un local aparte, ce promite o experiență cosmică.

„Momentan avem două tipuri de oaspeți: cei care vin de cinci ori pe săptămână, pentru că se simt aici „în cosmos”, și cei care vin la Cohya ca la o sărbătoare. E un local din viitor, foarte neobișnuit, mulți încă nu înțeleg cum să te comporți și cum să mănânci unele bucate din meniu, dar e normal, cred că puțini din noi ar ști cum să se comporte dacă ar nimeri în spațiul cosmic!”, completează Serghei Grigor.

Cohya Cafe Chisinau - foto Valentin Jukov (9)

Cohya Cafe duce totul la alt nivel.

Arhitectul Victor Grosu, coordonatorul proiectului desfășurat împreună cu arhitecta Cătălina Tofan, declară:

„O spun cu fiecare ocazie: un restaurant nu este doar despre design, ci despre atmosferă, despre experiență, și mă bucur că ceea ce am creat a fost apreciat de un juriu de asemenea nivel. Restaurant & Bar Design Awards sărbătorește cele mai creative locații HoReCa din lume, iar Cohya este un local cu atitudine, în care mobilierul, detaliile, meniul, cafeaua, lumina, totul contează și contribuie la o experiență altfel, ce provoacă, zi de zi, papilele gustative și nu numai.”

Arhitectul Victor Grosu la Cohya Cafe.

Arhitectul Victor Grosu la Cohya Cafe.

Câștigătorii Restaurant & Bar Design Awards pentru fiecare categorie vor fi anunțați în luna septembrie și vor intra automat în competiția pentru distincțiile Best Overall Restaurant și Best Overall Bar. Ceremonia de premiere va avea loc pe 20 octombrie 2022, la Londra.