coaste

Cum a cucerit conceptul ”comfort food” industria restaurantelor

Cum a cucerit conceptul ”comfort food” industria restaurantelor

10 / 06 / 2020

HORECA

Cum a cucerit conceptul ”comfort food” industria restaurantelor

Categorie:
Autor:
Data:
10 / 06 / 2020

Ce este comfort food? Grăsime, carbohidrați și nostalgie. Comfort food este fix acea farfurie de macaroane cu brânză, de cartofii prăjiți, de mămăligă cu brânză și smântână care îți amintește de copilărie. Este burgerul sau plăcinta cu mere care te transpune în vremuri fericite și lipsite de griji.

Alimentele ”de confort” pot varia în funcție de specificul gastronomic al unei anumite zone geografice (iar România a împrumutat masiv preparate din bucătăria internațională), însă efectul lor este același: ne bucură papilele, restabilesc familiarul, trezesc o nostalgie plăcută și sporesc sentimentul de alinare.

 

coaste

Coastele, mâncarea ”de confort” împrumutată din gastronomia vestică

De unde vine această putere a mâncării ”de confort” de a ne influența starea de spirit? Multe dintre aceste alimente au un conținut ridicat de grăsimi sau zahăr, ce acționează ca un motor de bună dispoziție pe termen scurt. Psihologul american Amanda Hills a scris chiar o carte numită ”Potatoes, not Prozac” în care le recomandă persoanelor ce traversează perioade depresive să mănânce mai mulți carbohidrați întrucât aceștia ”te ajută să dormi mai bine și cresc nivelul de serotonină”.

În plus, încă din copilărie suntem obișnuiți să primim articole familiare (jucării, păturici, etc.) pentru a ne liniști. Iar acest lucru formează un fel de reflex psihologic involuntar, valabil și în cazul gusturilor de care ne atașăm.

 

comfort food dessert

Reinterpretarea modernă a frigănelelor

Comfort food a câștigat teren într-o perioadă gri pentru industria horeca

Restaurantele din întreaga lume au resimțit în comenzile cu livrare din perioada izolării o creștere a cererii pentru comfort food. Unele dintre acestea și-au redus meniul și l-au concentrat în jurul mâncării gătite și a preparatelor bestseller: burgeri, pizza, etc., din nevoia de a eficientiza procesele.

Tendința se păstrează și odată cu relaxarea condițiilor în contextul pandemiei. Iată de ce:

1.Mâncarea copilăriei sporește sentimentul de siguranță în contextul schimbării sau perturbării rutinei cu care suntem obișnuiți, precum jucăria preferată din copilărie

2.Timpul petrecut acasă ne-a adus mai aproape de familie, de origini și … de mâncarea gătită, pe care unii dintre noi chiar am pregătit-o acasă. Este un gust pe care l-am redescoperit.

3.Cele mai multe dintre comfort foods sunt asociate cu ocaziile speciale petrecute în familie și cu persoanele dragi, de care ne-a fost dor

 

burger comfort food

Sursa foto: Decadance

Noi tendințe în gastronomia modernă: comfort food reinterpretat

Deși alimentele și aromele familiare sunt cele care domină topul preferințelor în ceea ce privește meniul restaurantelor, aproximativ două treimi dintre consumatori, 65% mai exact, spun că și-ar dori să încerce preparate noi din când în când, potrivit unui raport publicat recent de o revistă americană.

Gastronomia modernă este o conversație permanentă între cei care ocupă locul la masă și personalul din bucătărie. Astfel, de la restaurante casual la conceptele haute cuisine, tot mai mulți chefi își pun talentul în slujba reinterpretării preparatelor copilăriei, cu intenția precisă de a trezi sentimentul reconfortant de nostalgie invocat de comfort food. Cum reușesc să facă asta? Prin ingredientele folosite, modul de procesare sau plating.

 

comfort food

Aceștia recrează preparate clasice cu o notă de originalitate și inovație, demonstrând respectul pentru tradiție, pentru ingredientele locale, naturale. În plus, adaugă acea amprentă personală, acel factor ”WOW” care transformă o simplă masa la restaurant într-o experiență unică.

Tot din acest curent fac parte și preparatele home made, care trec prin procese de maturare, murare, fermentare, afumare chiar în bucătăria restaurantelor. Prin adăugarea unor preparate home made în meniul restaurantului, reușești să îi comunici clientului tău preocuparea pentru oferirea unor alimente neprocesate, neconservate și cât mai sănătoase.

 

comfort food

Sursa foto: Decadance Bar