lansare afacere horeca

Cum lansezi o afacere în domeniul ospitalității în plină criză economică

Numeroase afaceri din industria ospitalității au avut serios de suferit în timpul pandemiei de coronavirus. Conform statisticilor prezentate în Ziarul Financiar, cifra de afaceri din acest sector de activitate a scăzut cu 35% în 2020, iar pierderile hotelurilor și restaurantelor au fost de trei ori mai mari decât în anul precedent. Există opinii care spun că sectorul HoReCa este îngenuncheat de criza economică.

Cu toate acestea, mulți antreprenori au avut curajul să se avânte pe piața HoReCa, privind perioada de criză ca pe o oportunitate. Iar decizia lor s-a dovedit una câștigătoare. Cu un plan de afaceri bine gândit, cu un meniu și un serviciu impecabil, adaptate la noile tendințe ale pieței și o promovare consistentă, primele semne ale succesului nu au întârziat să apară. 

Așadar, dacă te gândești să-ți lansezi afacerea în industria ospitalității, însă te îngrijorează efectele pandemiei asupra acestui sector de activitate, ai putea privi lucrurile dintr-o nouă perspectivă. Noi venim în sprijinul tău cu o serie de sfaturi practice, pe care merită să le iei în considerare: 

Analizează-ți cu mare atenție competiția

Unul dintre secretele unui plan de afaceri de succes constă în analizarea atentă a competiției, iar acest lucru devine chiar mai important în timpul unei crize economice. 

Așadar, observă unde se situează competitorii tăi, ce prețuri aplică în această perioadă și, foarte important, ce greșeli au făcut – de orice natură: meniu, servicii, de comunicare, de marketing, etc. Exploatează-le minusurile creând avantaje competitive pentru afacerea ta! 

Doar o analiză minuțioasă a tuturor acestor aspecte te va ajuta să înțelegi cum poți să intri pe piață, fără să faci aceleași greșeli sau unele similare, și cum poți veni în întâmpinarea nevoilor pieței. Totodată, ia în considerare faptul că aplicarea unor prețuri competitive se poate dovedi o strategie eficientă la început.

Adu în atenția clienților un concept nou, inedit sau unul îmbunătățit

Restaurantele, cafenelele, cofetăriile de succes care s-au lansat în plină pandemie au mizat pe concepte noi, creative, inedite, care au venit în întâmpinarea nevoilor pieței. 

Tocmai de aceea, este foarte important să fii informat, să anticipezi puțin lucrurile și să-ți construiești afacerea în jurul unui concept care răspunde unei nevoi în plină creștere. Desigur, găsirea conceptului depinde de analizarea minuțioasă, în prealabil, a competiției. 

În cazul în care constați că pe piață există concepte similare cu cel la care te-ai gândit, nu renunța: privește lucrurile dintr-o nouă perspectivă, gândește-te cu ce ai putea veni tu în plus, astfel încât clienții să aleagă serviciile și produsele tale, în detrimentul altora asemănătoare.

Formează-ți o echipă bine pregătită

Oricât de bine pus la punct ar fi planul tău de afaceri, oricât de creativ și de inteligent ar fi conceptul pe care-l aduci pe piață, este imposibil să-ți crești afacerea fără să ai alături de tine un personal bine pregătit, cu o viziune comună cu a ta.

Este foarte important să angajezi oamenii potriviți, iar aici ne referim de la bucătari, la ospătari, barmani și chiar la personalul responsabil de serviciile de curățenie. Cum procesul de recrutare presupune urmărirea unui set complex de abilități necesare în industria HoReCa, acesta se poate dovedi o provocare consumatoare de timp, cu atât mai mult dacă nu ești familiarizat(ă) cu ceea ce presupune.

Acordă atenție maximă nevoilor clienților

Acest sfat este valabil atât în perioada de lansare, cât și pe tot parcursul desfășurării activităților, întrucât satisfacția clienților este principalul factor care influențează succesul afacerii tale. 

De exemplu, dacă vrei să-ți deschizi un restaurant, ține cont de faptul că aceștia își doresc să aibă parte, încă de prima dată, de o experiență culinară plăcută (poți citi aici despre ce presupune elaborarea unui meniu care să vorbească aceeași limbă cu a clienților și potențialilor tăi clienți) și, totodată, de o interacțiune pozitivă cu personalul. 

Nu în ultimul rând, pentru clienții care aleg să servească masa în oraș, designul interior joacă un rol esențial pentru crearea atmosferei și, implicit, pentru creșterea gradului de satisfacție. Am scris mai multe articole pe această temă, pe care te invităm să le citești:

Cum să-ți consolidezi afacerea în perioada unei crize economice

Mulți jucători de pe piața ospitalității au suferit pierderi atât de mari în timpul pandemiei, încât au fost nevoiți să-și închidă afacerile. Cu toate acestea, alții și-au regândit strategia, în așa fel încât să facă față cu brio acestei perioade încă dificile.

În cele ce urmează îți prezentăm câteva metode prin care ai putea să-ți consolidezi afacerea în perioada unei crize economice:

  • Investește în marketing. O strategie eficientă de marketing te ajută să crești vizibilitatea afacerii și să fii mai aproape de clienții și potențialii tăi clienți. Te informăm că îți punem la dispoziție inclusiv servicii de marketing și PR, cu ajutorul cărora îți creăm și consolidăm prezența în mediul online (și nu numai).
  • Acordă o atenție sporită nevoilor clienților tăi. Clienții fideli sunt extrem de importanți pentru consolidarea oricărei afaceri în perioada unei crize economice.
  • Oferă serviciul de livrări la domiciliu, în cazul în care nu făceai deja acest lucru. 
  • Pregătește angajații pentru noile provocări care se pot ivi în această perioadă.

Așadar, deși statisticile pot fi descurajatoare, adevărul este că o criză economică se poate transforma și într-o oportunitate de lansare a unei afaceri în industria ospitalității. Este nevoie, însă, de o strategie de business bine gândită. 

Ne mândrim cu un portofoliu generos la care am lucrat în ultimii 10 ani. Mai mult decât atât, în perioada 2020-2021, am primit cele mai multe solicitări de până acum, astfel că am ajutat zeci de antreprenori să pună bazele viitoarelor lor afaceri. Descoperă cele mai recente proiecte Grosu Art Studio!

Contactează-ne și hai să transformăm împreună ideea ta de proiect într-o afacere de succes în industria ospitalității, chiar și în vremuri de criză.