Restaurant: Decadance

Specific: Gastro Bar

Data: 2018

Locatie: Bucuresti, Romania

Alexandru Tudor – primul român calificat în finala mondială a uneia dintre cele mai importante competiții de bartending din lume, Bols Around The World, primul român cu medalie la IBA (International Bartenders Association) Cocktail Championship, trainer pentru peste 600 de barmani, coordonator a peste 600 de evenimente, consultant HoReCa pentru peste 20 de locații din țară.

Alin Tudor a câștigat Barmaniada ”Flair & Entertainment” în 2011, pe când lucra într-o firmă de contabilitate, iar bartendingul era doar o pasiune. În 2014, a devenit campion European în cadrul celei mai importante competiții de bar a Hard Rock Café International, iar până în present a fost bartender pentru unele dintre cele mai populare restaurante și baruri din București.

Alex și Alin, doi frați cu experiență relevantă în bartending, aflați în spatele unor evenimente și locații bucureștene de success, au decis să își împlinească visul de a conduce propriul bar, diferit de tot ce există în București. Cei peste 10 ani în spatele barului, călătoriile și stilul lor de viață dinamic i-a ajutat să își creeze o idee clară despre ceea ce urma să fie Decadance.

Decadance, localul care desfată toate simțurile

Decadance este un loc al experiențelor inedite, unde ți se pregătesc permanent combinații noi de gusturi, unde barmanii nu sunt doar angajații care îți prepară o băutura din meniu, ci știu să te surprindă cu cocktail-uri ce conțin licorile sau plantele aromatice preferate, iar food-pairing-ul este la el acasă.

La Decadance vei întâlni oameni ca tine, care pun preț pe bucuria de a trăi clipa într-o atmosferă relaxată, dar elegantă. Genul acela de eleganță lipsită de efort, firească. Nimic nu poate strica momentul în care asculți piesa preferată înconjurat de oamenii care îți plac…pentru că asa a fost gandit conceptul Decadance – o sinergie de experiențe pentru care îți dorești să revii.

Lipsit de efort a trebuit sa fie și accesul la Decadance pentru publicul țintă. De aceea, momentul cheie în procesul de creare a locației a fost găsirea spațiului ce urma să găzduiască afacerea celor doi frați Tudor. 150mp, open space sau maxim două camere interconectate, într-o zonă centrală, însă ferită zgomotul și aglomerația urbană – acestea erau criteriile lor generale. După un an de căutări și consultări permanente cu echipa GAS, a apărut spațiul de la parterul clădirii The Landmark de pe Vasile Alecsandi, iar planul a început să prindă contur.

De ce Decadance?

Tema centrală pentru Decadance a fost un spectactol de dans, de la care au pornit atât denumirea, cât și inspirația pentru design-ul interior. ”Numele barului este un joc de sensuri și cuvinte. Ne-am jucat puțin cu literele și a ieșit Decadance (De|ca|dans). Prin decadență, în momentul de față, raportat la locația noastră, înțeleg o încântare a tuturor simțurilor, prin design, veselă și tacâmuri, foodn & bar sau muzică”, spune Alin Tudor.

Localul minimalist, ideal pentru prânz, devine un retro bar din America anilor ’70 odată cu lăsarea serii

Spațiul inițial a fost recompartimentat cu scopul de a crea o experiență de servire facilă pentru personal și cât mai plăcută pentru client. În acest moment, locația este împărțită în 3 zone principale: zona barului, sala principală și bucataria. Decadance are suprafață de aproximativ 200mp și capacitate de 58 de locuri la mese și opt locuri la bar, la care se adaugă terasa cu aproximativ 40 de locuri.

Inspirați de lumea spectacolului, am creat un spațiu creativ și colocvial, care te transpune în atmosfera relaxată a localurilor din marile capitale europene. Designul este unul retro-minimalist cu elemente personalizate, precum peretele din caramidă decorativă cu oglinda în spate, corpul de iluminat central, desenat special pentru Decadance sau scaunele și mesele custom-made.

Tabla de deasupra barului, asemanatoare fațadei unui cinema interbelic pe care se afișau numele filmelor din program, arcadele de la bar, schema de culori și iluminarea ambientală, sunt elemente de identitate împrumutate din lumea spectacolului anilor `70.

Elementele de design cu puternic impact vizual au fost temperate de finisaje minimaliste și texturi brute, precum microcimentul de la nivelul plafonului și al pereților sau vopseaua mată. Cromatica pastelată a fost condimentată cu accente caramizii regăsite la nivelul pardoselei de tip terrazzo, în chitul faianței sau picioarele scaunelor.

Unul din obiectivele principale atunci când creăm designul unei locații este configurarea unui spațiu versatil, care să nu limiteze creativitatea sau strategia de business pe termen lung a proprietarilor, dar care să aibă o identitate proprie. Și de data aceasta am avut în vedere exinderea specificului, posibilitatea de a găzdui diverse evenimente, schimbarea atmosferei în funcție de o anumită tematică, iar la Decadance se întâmplă mereu ceva nou, creativ și antrenant.

Meniu de băuturi cu amprentă personală și preparate inspirate din bucătăria tradițională, reinventată

Dacă nu ajungi la Decadance pentru un anumit cocktail sau preparat, există o probabilitate destul de mare să ți se prepare o băutură care nu există în meniu și despre care nici nu știai că există, de fapt. Dar care îți place, invariabil. Pentru că plăcerea absolută a celor din spatele barului, pasionați de mixologie, este prepararea băuturilor off-menu, cu ingrediente neobișnuite, cu siropuri și ape tonice preparate in house cu fructe și legume (da, legume!) de sezon.

Creativitatea nu lipsește nici din bucătărie, unde natura și tehnologia se întâlnesc, și se gătește ”după poftele anotimpului”.
”Atunci când contruiesc un preparat, aleg în primul rând ingredientele sezonului, după aleg ceva tradițional, mă gândesc cum să îl aduc în tendințele actuale și aleg și o influență dintr-o altă bucatarie mondială, fie o tehnică de gătit, fie un design sau un alt ingredient”, spune chef-ul Decadance.

Astfel, în bucătăria Decadance se nasc preparate irepetabile și ireproșabile, precum ”Pui în crustă de in cu fulgi de nori și salată de castraveți cu mărar”, ”Salată cu telemea prajită, jumări, caise în compot și sos de vișine” sau celebrele chipsuri de mălai gratinate cu caș afumat și sos de bacon, pentru servirea cărora vei primi de la bar recomandarea de a încerca ”Smoked Strawberry Negroni”