Hotel: Unirea

Data: 2018

Locație: Iași, Romania

Poziționarea cu semnificație istorică și culturală, pe strada Unirii din Iași, a fost elementul declanșator al întregii viziuni de redesign al recepției Hotelului Unirea. Realizat chiar în Anul Centenarului, proiectul celebrează Unirea Principatelor Române și aduce o interpretare modernă motivelor tradiționale românești, într-un stil arhitectural care îmbină elementele art-deco cu cele etno-minimaliste. Acest mix de stiluri ne-a permis să creăm un spațiu artistic, teatral, cu adevărat memorabil.

Obiectivul principal al echipei Grosu Art Studio a fost acela de a crea un spațiu care să vorbească despre România, despre motive specifice și tradiții și de a poziționa Hotelul Unirea ca promotor al valorilor autentic românești. Totodată, este un manifest pentru hotelurile din România de a-și asuma rolul de promotor al turismului, de a se adapta tendințelor internaționale, contribuind la consolidarea imaginii de țară.

Conceptul construit în jurul ideii de Unire se reflectă în reprezentarea Horei Unirii, chiar deasupra recepției. Inspirat de motivul tradițional regăsit pe un vechi covor românesc, reprezentând oameni ce se țin de mână într-o horă, ca semn al comuniunii lor, designul introduce vizitatorii în atmosfera jovială, de bucurie autentică, încă de la intrarea în hotel.

Plăcile mari de ceramică albă accentuează senzația de deschidere iar prin contrast cu tavanul negru și pardoseala din granit, creează un spațiu grandios, aproape solemn, cadrul perfect pentru a te relaxa sau pentru a lucra.

Una dintre dorințele beneficiarului a fost aceea de a avea un bar în zona de recepție, iar provocarea a fost de a introduce un element atât de comercial într-un decor pe care ni l-am dorit pitoresc, cât mai aproape de simbolistica profundă a tradițiilor românești. Soluția a fost de a concepe o piesă impresionantă prin înălțime, dar cu un design minimalist în formă dreptunghiulară, din lemn natur, placat la exterior cu plăci porcelanate mari. Barul din recepția Hotelului Unirea are 6 m înălțime și este, probabil, cel mai înalt bar din Iași sau chiar din România. Dincolo de acest superlativ, inovația constă în încorporarea lui în recepție, ca parte integrantă a acesteia.

Peretele verde, simbol al pădurilor românești, cu o lungime de 12m și înălțime de 6m creează o atmoferă caldă, de familiaritate și relaxare.

Covorul tradițional cu motive alb-negru din zona Moldovei, face trecerea dinspre zona de recepție, spre cea de lounge și accentuează spiritul ospitalier care te va face să te simți ca acasă. Designul etno-minimalist este completat de corpurile de iluminat Makhno, lucrate manual din cupru oxidat prin care spațiul transmite ideea bogăției rurale specifice zonei.