Mace by Joseph Hadad - design restaurant concept Grosu Art Studio arh. Victor Grosu (19)

Povestea MACE by Joseph Hadad: de la concept și denumire la strategia de livrare la domiciliu

Lansat în septembrie 2020, în plină pandemie, în spatele Ateneului din București, Mace by Joseph Hadad reprezintă un tribut adus de Joseph Hadad rețetelor nord Africane din copilăria sa.

Pentru MACE s-a dorit un proiect mai accesibil, pentru publicul larg, cu un stil de brasserie, dar plin de acțiune, de zumzet, ca pe străzile aglomerate și pline de viață din Tel Aviv sau Maroc. Din punct de vedere culinar, meniul are influențe din Israel și nordul Africii, iar la nivel de design – 100% tente marocane. Este un tribut adus de Chef Joseph Hadad locurilor sale natale: acesta și-a petrecut copilăria și tinerețea în Haifa, iar mama lui provine dintr-o familie marocană.

Vibe-ul străzilor din Maroc în spatele Ateneului Român

Situat pe două niveluri, MACE se află într-o locație ultracentrală, care a mai fost înainte restaurant, și beneficiază de o poziționare pe colț, cu geamuri foarte înalte ce dau către Ateneul Român.

Mace by Joseph Hadad - design restaurant concept Grosu Art Studio arh. Victor Grosu (19)

Imediat ce intri, observi zona de vitrină, grătarul și cuptorul marocan, un semnal de „noi aici gătim, vino-ncoace”. Bucătăria are un geam imens spre stradă, totul este la vedere, deschis și nimic nu se poate ascunde.

Pentru zona de intrare, arhitectul Victor Grosu a gândit o expunere „mercato-style”, extrem de atractivă vizual, cu trei elemente cheie:

  • Un grătar personalizat, de doi metri lungime, cu cărbuni naturali.
  • O vitrină pentru prezentarea frigăruilor, făcută pe comandă, în Budapesta, cu o prezență deosebită.
  • Un cuptor marocan înalt de trei metri, care domină spațiul. Este placat cu piese de mozaic marocan, iar lipirea lor bucată cu bucată a durat trei săptămâni. La acest cuptor se coace o pită specială marocană, denumită frena.
Mace by Joseph Hadad - design restaurant concept Grosu Art Studio arh. Victor Grosu (20)

Realizarea cuptorului marocan a durat trei săptămâni.

Textura rugoasă a pereților este și ea inspirată din străzile și cromatica marocană. Pe jos este beton, cu decupaje din gresie în stil patchwork, iar ca decorațiuni sunt expuse multe borcane, veselă din cupru și covoare.

Mace by Joseph Hadad - design restaurant concept Grosu Art Studio arh. Victor Grosu (28)

Tavanul din lemn perforat cu lumini galbene, speciale, oferă senzația de umbrire, din nou o aluzie la spațiul oriental și lumina soarelui din Maroc, ce creează umbre prin copertinele grilate.

La subsol se află un spațiu mai retras, cu mese 100% marocane și o nuanță portocalie specifică, plus decoruri și plante din Maroc.

Mace by Joseph Hadad - design restaurant concept Grosu Art Studio arh. Victor Grosu (12)

Fiind într-o clădire veche, proiectul a venit cu multiple provocări: subsolul a fost inundat, iar uscarea și hidroizolarea au necesitat mult timp și efort. De lucrările de construcție s-a ocupat arhitectul Andrei Grosu.

Ce înseamnă MACE?

Denumirea inițială de lucru a fost Mangal, dar apoi, pentru a avea o continuitatea cu brasseria Caju, situată pe aceeași stradă, s-a ajuns la MACE, tot o aluzie la esența gusturilor. Mace este denumirea pentru membrana care învelește semințele de nucșoară, un condiment cu aromă puternică, folosit mai ales în bucătăria orientală.

Mace by Joseph Hadad - design restaurant concept Grosu Art Studio arh. Victor Grosu (31)

Unul dintre pereți expune 38 de borcane cu mace.

Un produs 100% Grosu Art Studio

Biroul Grosu Art Studio s-a ocupat 100% de acest proiect, de la partea de concept la consultanța pentru meniul din pandemie. Partea de branding este semnată de Diana Sonia.

În ceea ce privește meniul, pentru perioada de pandemie, în care mulți consumatori preferau să comande acasă mâncare, s-a propus crearea unui concept de comfort food, inspirat de street food, un preparat pe care să îl poți mânca direct din mână. Așa a luat naștere boxul Mace Express: o cutie cu pite umplute cu patru tipuri de umpluturi și trei sosuri.

MaceExpress box

Mace Express: patru pite și trei sosuri delicioase.

„S-a dorit un produs plasat între șaorma și burger, șaorma fiind un produs foarte căutat, iar burgerul la fel, trebuia ceva nu atât de mare ca șaorma și nici atât de cărnos cum e burgerul, ceva între, comod de apucat, ca burgerul, dar la fel de gustos, cu mixuri speciale”, explică arhitectul Victor Grosu.

Boxurile Mace Express au avut un succes imens și continuă să fie printre cele mai populare alegeri pentru livrările la domiciliu.

Dacă ți-au plăcut informațiile din acest material, continuă să citești povești de succes din HoReCa și sfaturi pentru o afacere de top pe blogul nostru. Urmărește-ne pe Social Media și abonează-te la canalul de YouTube Victor Grosu