Povestea MACE by Joseph Hadad: de la concept și denumire la strategia de livrare la domiciliu
Lansat în septembrie 2020, în plină pandemie, în spatele Ateneului din București, Mace by Joseph Hadad reprezintă un tribut adus de Joseph Hadad rețetelor nord Africane din copilăria sa.
Pentru MACE s-a dorit un proiect mai accesibil, pentru publicul larg, cu un stil de brasserie, dar plin de acțiune, de zumzet, ca pe străzile aglomerate și pline de viață din Tel Aviv sau Maroc. Din punct de vedere culinar, meniul are influențe din Israel și nordul Africii, iar la nivel de design – 100% tente marocane. Este un tribut adus de Chef Joseph Hadad locurilor sale natale: acesta și-a petrecut copilăria și tinerețea în Haifa, iar mama lui provine dintr-o familie marocană.
Vibe-ul străzilor din Maroc în spatele Ateneului Român
Situat pe două niveluri, MACE se află într-o locație ultracentrală, care a mai fost înainte restaurant, și beneficiază de o poziționare pe colț, cu geamuri foarte înalte ce dau către Ateneul Român.
Pentru zona de intrare, arhitectul Victor Grosu a gândit o expunere „mercato-style”, extrem de atractivă vizual, cu trei elemente cheie:
- Un grătar personalizat, de doi metri lungime, cu cărbuni naturali.
- O vitrină pentru prezentarea frigăruilor, făcută pe comandă, în Budapesta, cu o prezență deosebită.
- Un cuptor marocan înalt de trei metri, care domină spațiul. Este placat cu piese de mozaic marocan, iar lipirea lor bucată cu bucată a durat trei săptămâni. La acest cuptor se coace o pită specială marocană, denumită frena.
Textura rugoasă a pereților este și ea inspirată din străzile și cromatica marocană. Pe jos este beton, cu decupaje din gresie în stil patchwork, iar ca decorațiuni sunt expuse multe borcane, veselă din cupru și covoare.
La subsol se află un spațiu mai retras, cu mese 100% marocane și o nuanță portocalie specifică, plus decoruri și plante din Maroc.
Fiind într-o clădire veche, proiectul a venit cu multiple provocări: subsolul a fost inundat, iar uscarea și hidroizolarea au necesitat mult timp și efort. De lucrările de construcție s-a ocupat arhitectul Andrei Grosu.
Ce înseamnă MACE?
Denumirea inițială de lucru a fost Mangal, dar apoi, pentru a avea o continuitatea cu brasseria Caju, situată pe aceeași stradă, s-a ajuns la MACE, tot o aluzie la esența gusturilor. Mace este denumirea pentru membrana care învelește semințele de nucșoară, un condiment cu aromă puternică, folosit mai ales în bucătăria orientală.
Un produs 100% Grosu Art Studio
Biroul Grosu Art Studio s-a ocupat 100% de acest proiect, de la partea de concept la consultanța pentru meniul din pandemie. Partea de branding este semnată de Diana Sonia.
În ceea ce privește meniul, pentru perioada de pandemie, în care mulți consumatori preferau să comande acasă mâncare, s-a propus crearea unui concept de comfort food, inspirat de street food, un preparat pe care să îl poți mânca direct din mână. Așa a luat naștere boxul Mace Express: o cutie cu pite umplute cu patru tipuri de umpluturi și trei sosuri.
„S-a dorit un produs plasat între șaorma și burger, șaorma fiind un produs foarte căutat, iar burgerul la fel, trebuia ceva nu atât de mare ca șaorma și nici atât de cărnos cum e burgerul, ceva între, comod de apucat, ca burgerul, dar la fel de gustos, cu mixuri speciale”, explică arhitectul Victor Grosu.
Boxurile Mace Express au avut un succes imens și continuă să fie printre cele mai populare alegeri pentru livrările la domiciliu.
Dacă ți-au plăcut informațiile din acest material, continuă să citești povești de succes din HoReCa și sfaturi pentru o afacere de top pe blogul nostru. Urmărește-ne pe Social Media și abonează-te la canalul de YouTube Victor Grosu.
Read recent articles
Studiu de caz – cel mai bun restaurant din lume
Cum lansezi o afacere în domeniul ospitalității în plină criză economică
Minimalismul etnic, cel mai apreciat stil de design interior pentru restaurante post-pandemie
(VIDEO) Cele mai frecvente 5 greșeli în designul restaurantelor