Studiu de caz – cel mai bun restaurant din lume
Noma, restaurantul cu trei stele Michelin din Copenhaga, a fost desemnat în 2021 World’s Best Restaurant. În următorul articol analizăm câteva dintre elementele prin care se distinge acest restaurant.
1. Conceptul Noma
Noma și fondatorul său, René Redzepi, s-au distins prin crearea Noii Gastronomii Nordice (New Nordic Cuisine), prin care au inspirat o generație de chefi din lumea întreagă.
2. Istoricul Noma
Noma s-a deschis în 2003 și a fost votat World’s Best Restaurant în 2010, 2011, 2012 și 2014. În 2016 s-a închis și s-a redeschis doi ani mai târziu într-o nouă locație amenajată de BIG – Bjarke Ingels Group.
3. Gastronomia Noma
Noma își uimește oaspeții cu trei meniuri diferite în funcție de sezon: fructe de mare din ianuarie până în iunie, legume în timpul verii și vânat iarna. Restaurantul se închide înainte de fiecare sezon pentru dezvoltarea noului meniu.
4. Arhitectura Noma
Noma se află într-un depozit construit la începutul secolului 20, renovat și extins. Arhitectura reflectă ideea de sat culinar. Șapte clădiri compun „satul” ce adăpostește zonele publice ale restaurantului, interconectate prin alei acoperite cu sticlă.
Trei sere adăpostesc următoarele funcțiuni: o grădină interioară, o bucătărie-test și o patiserie.
5. Designul de interior
Bucătăria se află în centrul structurii, oferind chefilor o viziune completă asupra restaurantului și permițând oaspeților să observe în permanență ce se petrece în zona de gătit.
Meniul Noma este legat de tradiția scandinavă, originea exclusivă pentru ingrediente și inspirație, prin urmare interioarele urmează, firesc, aceeași sursă. Modernismul rustic mizează pe materiale naturale, lumină abundentă și plante.
Cel mai bun restaurant din nume se află pe lista de „11 cele mai dificil de rezervat restaurante din lume” alcătuită de Eater.com. Potrivit acestei platforme, aproximativ 20.000 persoane încearcă să obțină o masă în ziua alocată rezervărilor.
Read recent articles
Povestea MACE by Joseph Hadad: de la concept și denumire la strategia de livrare la domiciliu
Minimalismul etnic, cel mai apreciat stil de design interior pentru restaurante post-pandemie
(VIDEO) Cele mai frecvente 5 greșeli în designul restaurantelor
Designul industrial pentru restaurante: o compoziție palpitantă pentru simțuri