f2_noma_2_0_copenhagen_denmark_bjarke_ingels_group_yatzer

Studiu de caz – cel mai bun restaurant din lume

Noma, restaurantul cu trei stele Michelin din Copenhaga, a fost desemnat în 2021 World’s Best Restaurant. În următorul articol analizăm câteva dintre elementele prin care se distinge acest restaurant.

1. Conceptul Noma

Noma și fondatorul său, René Redzepi, s-au distins prin crearea Noii Gastronomii Nordice (New Nordic Cuisine), prin care au inspirat o generație de chefi din lumea întreagă.

f20_noma_2_0_copenhagen_denmark_bjarke_ingels_group_yatzer

Foto: Rasmus Hjortshoj, Yatzer.com

2. Istoricul Noma

Noma s-a deschis în 2003 și a fost votat World’s Best Restaurant în 2010, 2011, 2012 și 2014. În 2016 s-a închis și s-a redeschis doi ani mai târziu într-o nouă locație amenajată de BIG – Bjarke Ingels Group.

3. Gastronomia Noma

Noma își uimește oaspeții cu trei meniuri diferite în funcție de sezon: fructe de mare din ianuarie până în iunie, legume în timpul verii și vânat iarna. Restaurantul se închide înainte de fiecare sezon pentru dezvoltarea noului meniu.

NOMA_INTERIOR_FALL_2021©DITTE_ISAGER

Interiorul Noma, decorat pentru sezonul de vânătoare. Foto: Ditte Isager (@ditteisager)

4. Arhitectura Noma

Noma se află într-un depozit construit la începutul secolului 20, renovat și extins. Arhitectura reflectă ideea de sat culinar. Șapte clădiri compun „satul” ce adăpostește zonele publice ale restaurantului, interconectate prin alei acoperite cu sticlă.

f2_noma_2_0_copenhagen_denmark_bjarke_ingels_group_yatzer

Foto: Rasmus Hjortshoj, Yatzer.com

Trei sere adăpostesc următoarele funcțiuni: o grădină interioară, o bucătărie-test și o patiserie.

f6_noma_2_0_copenhagen_denmark_bjarke_ingels_group_yatzer

Foto: Rasmus Hjortshoj, Yatzer.com

5. Designul de interior

Bucătăria se află în centrul structurii, oferind chefilor o viziune completă asupra restaurantului și permițând oaspeților să observe în permanență ce se petrece în zona de gătit.

p5_noma_2_0_copenhagen_denmark_bjarke_ingels_group_yatzer

Foto: Rasmus Hjortshoj, Yatzer.com

Meniul Noma este legat de tradiția scandinavă, originea exclusivă pentru ingrediente și inspirație, prin urmare interioarele urmează, firesc, aceeași sursă. Modernismul rustic mizează pe materiale naturale, lumină abundentă și plante. 

p8_noma_2_0_copenhagen_denmark_bjarke_ingels_group_yatzer

Foto: Rasmus Hjortshoj, Yatzer.com

Cel mai bun restaurant din nume se află pe lista de „11 cele mai dificil de rezervat restaurante din lume” alcătuită de Eater.com. Potrivit acestei platforme, aproximativ 20.000 persoane încearcă să obțină o masă în ziua alocată rezervărilor.