
Tot ce trebuie să știi despre restaurantele fine dining
Care sunt cuvintele ce îți vin în minte atunci când spui ”restaurant fine dining”? Exclusivist, scump, premiat? Plating sofisticat? Ei bine, fine dining înseamnă o experiență culinară diferită de orice altceva ai încercat vreodată. Și da, poate fi scumpă (desigur, depinde la ce te raportezi). Dar este unică. Descoperă mai jos ingredientele unui restaurant exclusivist de success și cum a evoluat conceptul în ultimii ani.
Citind acest articol vei putea face distincția între un restaurant fine dining adevărat și unul care oferă jumătăți de măsură.
Elementele care definesc un restaurant fine dining
1. Designul interior
Atmosfera este primul lucru pe care îl poți remarca într-un restaurant fine dining. Designul interior al restaurantelor de înaltă clasă se remarcă prin materiale de calitate, elemente de decor rafinate și unice, combinații cromatice și texturale care invită la o călătorie multizenzorială și contribuie la crearea unei atmosfere exclusiviste.

Restaurant Stork, Mayfair, Londra – concept și design Grosu Art Studio
Din ecuație nu pot lipsi lumina naturală abundentă și nici iluminatul ambiental organizat în mod scenografic astfel încât să creeze doza suficientă de intimitate și să pună platingul bucătarului în cea mai bună lumină posibilă.

Restaurant Stork, Mayfair, Londra – concept și design Grosu Art Studio
Fără conceptele copiate, fără soluții de compromis în ceea ce privește calitatea mobilierului și a echipamentelor, fără improvizații.
2. Meniul
Multe persoane aleg restaurantele de lux pentru a celebra o ocazie importantă, așteptându-se la un meniu cu totul special, la signature dishes și un plating pe măsură. Ingrediente (locale și neapărat proaspete), calitate, creativitate și gust sunt cuvintele cheie care ar defini un meniu fine dining.

Sursa foto: White Rabbit Restaurant
În opinia noastră, un restaurant fine dining trebuie să reunească într-un mod authentic toate elemente specifice întregului lanț alimentar, pe care să le pună în valoare într-un spațiu al inspirației, al cercetări, al bucuriei culinare: fermieri și produsele lor pline de savoare, roadele proaspete ale pământului, talentul și emoția mâinilor care le transformă, amprenta culturală asupra mâncării. Toate acestea definesc o experiență fine dining.

Experiența culinară la White Rabbit Moscow
Un meniu stufos și variat, porții mari? Nu acestea ar trebui să fie așteptările de la un restaurant fine dining. Meniul se schimbă în funcție de sezon, la câteva săptămâni sau chiar în fiecare zi, iar atenția echipei din bucătărie este îndreptată către calitate (ci nu cantitate), pentru că unicul lor scop este să delecteze gustul, nu să potolească foamea.
3. Servirea
Meniu de înaltă clasă și amenajare ce exalează bun gust. Însă o experiență fine dining nu poate fi completă fără servicii de înaltă calitate. De la modul în care ești primit în restaurant și până la conversațiile cu personalul pregătit să îți recomande vinul potrivit pentru preparatul pe care tocmai l-ai ales sau prezența chef-ului la masă pentru a prezenta noul meniu de raw fish, interacțiunea cu personalul unui restaurant fine dining completează gustul din farfurie.
Când suni la un astfel de restaurant pentru a face o rezervare, nu poți vedea, dar cu siguranță simți zâmbetul de la celălalt capăt al firului – experiența fine dining începe în momentul rezervării și continuă până când pășești afară din restaurant la finalul cinei.
4. Conceptul și identitatea mărcii
Aceste două elemente extrem de importante pentru construirea unui brand fine dining sunt rezultatul expertizei unei echipe de specialiști de marketing, excelenți strategi, care lucrează îndeaproape cu proprietarul, cu echipa de design și cu cea din bucătărie. Pentru că identitatea unui restaurant dictează procesele, produsele, interacțiunea și te ajută să nu fii perceput ca ”unul dintre mulți”, ci ca ”acela”.

Restaurant Eclipse, concept Grosu Art Studio
Restaurantele fine dining își dezleagă papionul pentru a ține pasul cu așteptările noilor generații
Percepția publicului asupra noțiunii de fine dining s-a schimbat în ultimii ani. Desigur că aceste restaurante sunt locații de prestigiu, desigur că serviciul și mâncarea se ridică la nivelul celor mai înalte așteptări, însă fine dining-ul de astăzi este mai mult decât atât. Este o stare de spirit, o emoție transmisă clientului, o experiență multisenzorială dinamică.

Chef Joseph Hadad
Pofta de autenticitate, de interacțiune și umanitate a milenialilor provoacă industria restaurantelor să se reinventeze. Aceștia s-au arătat tot mai puțin încântați de ideea de a fi flancați de chelnerul cu șervet alb pe braț la fiecare mișcare pe care o fac asupra mesei și au început sa caute un mediu mai putin rigid. Astfel, restaurantul fine dining a devenit, dintr-un templu, un loc animat și prietenos.

Sursa foto: White Rabbit Restaurant Facebook
Vladimir Mukhin, celebrul bucătar și proprietar al restaurantului White Rabbit din Moscova a declarat pentru o publicație internațională că obișnuia să urască termenul fine dining, așa cum era acesta înțeles de poporul rus, până când a reușit să își impună propria viziune asupra bucătăriei fine.
“În Rusia avem o mare problemă cu oamenii care obișnuiesc să epateze, care vin la restaurante de lux doar ca să fie văzuți și nu ca să mănânce. Mi-am dorit să schimb acest lucru și am început prin a cunoaște bucătăria rusească, mai întâi călătorind și apoi experimentând. Un restaurant fine dining pentru mine este ca un laborator de idei, iar acum, prin White Rabbit, un mod de a împărtăși poporului rus gastronomia rusească autentică pe care încerc să o aduc la rang se artă, reinterpretând rețete străvechi”

Plating Restaurant White Rabbit
Restaurantele fine dining au fost și continuă să fie exponentul luxului în această industrie, însă experiența excepțională pe care acestea o oferă a evoluat de la mediul rigid, cu fețe de masă albe, lumânări și veselă de cristal, la unul creativ, care folosește ingrediente de la ferma locală, unde ești întâmpinat de chelneri cu shorțuri de piele și bei whiskey artizanal.
Read recent articles
Cum lansezi o afacere în domeniul ospitalității în plină criză economică
Cum faci angajări în HoReCa: 5 abilități pe care să le urmărești în procesul de recrutare
Minimalismul etnic, cel mai apreciat stil de design interior pentru restaurante post-pandemie
Cum elimini risipa alimentară din restaurant, pentru afacerea ta și pentru tine